Kako odabrati pravu vodu za sebe? 

Na deklaraciji flaširane vode ispisan je sastav koji je značajan za naše zdravlje. Međutim, nisu ni sve flaširane vode iste 

Ukoliko tražimo vodu koju možemo konzumirati ceo dan, bez ograničenja, onda je važno da bude naznačeno na deklaraciji vode koju unosimo da je voda – niskomineralna, da sadrži nizak procenat natrijuma, dobar odnos kalcijuma i magnezijuma i ostalih makro i mikroelemenata.  

Zašto? 

Niskomineralne vode ne opterećuju organizam, brzo se apsorbuju, pomažu bržu hidrataciju i podstiču razmenu u organizmu. U sastavu vode najvažnije je to da svi elementi i minerali deluju sinergetski. Natrijum u vodi treba da bude u niskom procentu iz razloga što povišen nivo natrijuma doprinosi stvaranju kamena u organizmu, ali utiče i na krvni pritisak.

Kalcijum i magnezijum treba da budu u odnosu koji je najpoželjniji za naše telo – 2:1 jer tako izbalansirani mogu da deluju sinergetski i da utiču na sve enzimske reakcije u organizmu, tačnije da se apsorbuju i da utiču na mišiće i kosti. Baš zbog tog odnosa, Aqua Gala voda se preporučuje za konzumaciju i kod dece i kod odraslih, jer podstiče pravilan razvoj kostiju i utiče i na pravilan rad srca. S obzirom da je niskomineralna, Aqua Gala vodu mogu bez brige o ograničenju u konzumaciji koristiti i trudnice, ali i bebe i mala deca. 

Da li voda ima rok trajanja? 

Ukoliko ste obratili pažnju na rok trajanja utisnut na flaši, treba da znate da to nema veze sa rokom trajanja same vode, već sa ambalažom. Proizvođač garantuje da je do tog datuma plastična ambalaža bezbedna da se iz nje pije. Nakon isteka roka, veća je mogućnost da će plastika po uticajem spoljašnjih faktora početi da ispušta štetne materije u sadržinu flašice, posebno ukoliko je izložena izvoru toplote, te se ne preporučuje ponovna upotreba već korišćenih flašica. Shodno tome, neke od oznaka na flašicama na koje treba obratiti pažnju jesu HDP (HDPE) i PP na osnovu kojih znamo da je reč o „dobroj“ plastici koja ima potvrdu za korišćenje u prehrambenoj industriji, koje su bezbedne za konzumaciju tečnosti, ali ponovo podsećamo, za jednokratnu upotrebu. Broj koliko puta neka boca može da se koristi, utisnut je u dnu boce i na etiketi u obliku piktograma. 

Pročitajte više: