Povezanost vode i hidratacije kože?

Da li znate koliko je važno da hidriramo kožu i koliko nam voda pomaže u tome? Pored toga što je neophodna za funkcionisanje našeg organizma, obzirom da naše telo čini 70% vode, izuzetno je važna i za našu kožu. 

Koža, kao naš najveći organ, obavlja mnoge važne funkcije među kojima su regulacija telesne temperature, eliminisanje toksina, kao i zaštita koja zadržava sve štetne mikroorganizme od ulaska u naše telo. Ukoliko nije dovoljno hidrirana, postaće suva, kruta i perutava. Samim tim, koža postaje manje elastična, sklonija borama i u nekim situacijama i crvena, iziritirana pa izaziva svrab i bol. Kada je hidrirana, ona postaje mekša, sjajnija i elastičnija.

Mineral lepote, silicijum-dioksid, koji unosimo putem konzumacije Aqua Gala vode, direktno utiče na kvalitet kože. Silicijum-dioksid učestvuje u formiranju proteina kolagena i elastina koji koži daju elastičnost, punoću i čvrstinu. Jedna od njegovih osnovnih funkcija je usporavanje starenja i podmlađivanje čitavog tela. Iako postoje različiti tipovi kože, hidratacija je podjednako važna za sve tipove kako bi koža imala preduslov da bude zdrava.  

Pored prirodno suvog tipa kože, postoje i drugi faktori koji utiču na njenu neelastičnost, među kojima su nedovoljna konzumacija vode, suv vazduh, promena godišnjeg doba, iritacije iz okoline, kao i prevelika izloženost sunčevoj svetlosti. Koža pamti i trpi, te kako starimo, počinje da ispoljava na različite načine sve ono o čemu ranije nismo razmišljali, među kojima je pojava bora. Stoga, postaje sve važnije da se sa godinama koža tretira sve većom dozom hidratacije. 

Kada kožu hidriramo i tretiramo na pravi način, doprinosimo mnogo vedrijem, zdravijem i elastičnijem izgledu. Takođe, hidrantnost doprinosi smanjenju vlage, te je naše lice manje masno jer proizvodi i manje ulja. Nivo vlage u vašoj koži igra ogromnu ulogu u načinu na koji ona izgleda. Ukoliko je koža masnija, većini obolelih od akni može se pogoršati stanje, samo zato što koža nije hidrirana, pa samim tim uzrokuje i veću masnoću lica. Adekvatna hidratacija zaista pomaže tako što koži pruža sjajniji izgled koji minimizira pojavu sitnih linija i bora. Jedna od najvećih prednosti održavanja hidrirane kože je činjenica da ona zapravo sprečava da koža postane starija. Kada naša koža nije dobro hidrirana, ona deluje suvo i izgleda starije, što uzrokuje da bore postanu izraženije.  

Kako da hidrirate svoju kožu? 

Pored površinske hidratacije, izuzetno je važno da izgradnjom zaštitne barijere sprečimo gubitak vlage. Barijera koju gradimo sastoji se od dva sloja zdravih bakterija koje štite našu kožu od spoljnih uticaja. Obzirom da je prvi korak ka zdravoj i lepoj koži upravo hidratacija koja je važna i iznutra i spolja, u tekstu ispod možete pronaći par saveta kako da to i primenite. 

Kako bismo našu kožu održali čistom i zdravom, prva i najvažnija stvar jeste konzumacija dovoljne količine vode svakog dana, kako bi koža ostala meka i hidrirana. Lekari smatraju da je 2 l, odnosno 8 čaša dnevno, okvirna i minimalna količina  koju bi trebalo piti, ali obzirom da nismo svi istih godina, iste konstitucije, pola i građe, neophodno je izračunati koliko vode dnevno treba da unesemo u svoj organizam. Kada svoju masu tela pomožimo sa 0.3 dl vode, dobićemo tu optimalnu, individualnu količinu koja je potrebna našem organizmu, kako bi ostao hidriran.  

Pored vode, koja je neizostavna, preporučuje se i konzumacija voća i povrća koji su satkani od vitamina i minerala koji našu kožu održavaju zdravom i zaštićenom. Iako pijete dovoljnu količinu vode, vašem telu i licu je potrebno dodatne vlage, tj. neophodno je uključiti u svoju rutinu i pojedine efikasne proizvode za njihovu negu. 

Uloga vode ima mnogo, gde su neke od njih rešavanje kožnih iritacija, čišćenje organizma, kao i hidratacija kože. Aqua Gala je prirodno bogata mineralom lepote što je čini jedinstvenom jer njenim svakodnevnim unošenjem pospešuju se unutrašnje telesne funkcije, formiraju proteini kolagen i elastin koji koži daju elastičnost, punoću i čvrstinu, i dodatno jača unutrašnji odnos minerala neophodnih za regeneraciju i fleksibilnost kože i tela. 

 

Kako povećati količinu vode koju unosimo? 

Iako smo svesni svih benefita koje voda nosi sa sobom, njenog zdravog učinka, kao i značaja za naš organizam, mnogima predstavlja veliki izazov količina koju je potrebno konzumirati na dnevnom nivou. Stoga, izdvojili smo par saveta ne bi li je na što lakši način ubacili u svoju zdravu, svakodnevnu rutinu.  

  1. Postavite dnevni cilj – Ukoliko postavimo merljiv cilj, samim tim postavljamo i izazov zbog kog smo motivisani da taj cilj i ostvarimo. Postavljanje dnevnog cilja može doprineti pozitivinijim i dugotrajnijim promenama. Prateći i uočavajući vidljiv napredak, osećaćemo se lepše i motivisanije za svaki naredni dan. 
  2. Pića poput sokova zamenite vodom. Vaše telo i organizam biće zahvalni kada umesto napitaka punih šećera, osete pravu dozu minerala. 
  3. Pre svakog obroka popijte čašu vode – Kada pomislite da ste gladni, vrlo je moguće da zapravo osećate žeđ. Povećaćete unos vode ukoliko pre svakog obroka popijete makar jednu čašu. Tri obroka, već tri čaše vode. Zar nije lako?  
  4. Pomešajte vodu sa ukusima koje volite – Ukoliko niste ljubitelj vode, ovo je pravi način da je popijete, a da imate osećaj da pijete drugi napitak. U vodu dodajte šta god volite, krišku voća, listove nane, đumbir ili bilo šta što će doprineti samom ukusu vode. 
  5. Pijte više biljnog čaja – Ako vam voda nije deo svakodnevnice, zamenite je nekim biljnim čajem. U zavisnosti od biljke koju uzimate, a i vode koju izaberete, čaj može pružiti mnoge zdravstvene koristi, lep ukus, a i hidrataciju tela.  
  6. Označite vreme na vašoj flašici – Na samoj flašici možete napisati vreme kako biste se podsetili do kad treba popiti određenu količinu vode. Takođe, možete napisati i reči podrške ne bi li motivisali sami sebe. 
  7. Podesite podsetnik na svom telefonu – Obzirom da većina nas provodi slobodno vreme na mobilnim telefonima, iskoristite ih kao podsetnik da je potrebno uraditi nešto korisno i zdravo.   
  8. Koristite aplikacije – Iskoristite prednosti današnjih telefona i preuzmite aplikacije uz pomoć kojih ćete pratiti unos vode u toku dana.  

Pročitajte više: