Kako se čita mineralni sastav vode i zašto je on važan?

Prirodna mineralna voda Aqua Gala potiče sa izvora u okolini Mionice, smeštenim u srcu Srbije, netaknutom ekosistemu poznatom po termalnim izvorima vode sa lekovitim svojstvima. 

Mionički izvor koji je otkriven krajem 18. veka, daje vodu vrhunskog kvaliteta zahvaljujući višegodišnjoj prirodnoj filtraciji kroz slojeve granita i krečnjaka sa obronaka planine Maljen. Bunar sa koga se crpi Aqua Gala je obezbeđen u krugu fabrike Mioni i nalazi se na dubini od 186 m.

Aqua Gala spada u izvore kod kojih ljudi nisu imali uticaja kada je nastao vodeni basen i predstavlja pravo blago jer je netaknuti deo prirode koji se eksploatiše.

Aqua Gala je deklarisana kao prirodno mineralna voda i kao takva ne sme se pre flaširanja tretirati bilo kakvim hemijskim preparatima, već se od izvora do boce sme samo filtrirati. 

Aqua Gala flašira se u čistoj, netaknutoj prirodi, upravo na samom izvoru, kako ništa od njenih dragocenih svojstava ne bi bilo iizgubljeno. Vode sa ovog područja spadaju u vode srednje niske mineralizacije, do 500 mg/l, što znači da se mogu piti svakodnevno u neograničenim količinama. 

Savršeno izbalansirani sastav minerala 

Ono što doprinosi optimalnom funkcionisanju organizma i fizioloških procesa, jesu jedinjenja izuzetno karakterističnog hemijskog sastava, odnosno minerali. Organizmu su potrebni za različite funkcije, za rast, razvoj, energiju, proizvodnju hemoglobina, transport kiseonika, izgradnju jakih zuba i kostiju, pravilan rad bubrega, mišića i nerava. Minerali čine 4,5% naše telesne mase, a svaki ima svoju specifičnu funkciju i međusobno su jako povezani. Neki koji su od velikog značaja za nas i naš organizam jesu natrijum, kalijum, kalcijum i magnezijum o kojima možete saznati više u tekstu ispod. 

Natrijum je esencijalni element zdravlja i funkcionisanja organizma, ali njegovo prekomerno prisustvo negativno utiče na ljudski organizam i u vodi ne bi trebalo da ga bude više od 150 mg/l. Nizak sadržaj ovog minerala od samo 14,4 mg/l predstavlja benefit kvaliteta vode Aqua Gala.  

Kalijum je još jedan mineral koji je potreban organizmu, a čiji višak nepovoljno utiče na ljudski organizam, izazivajući stres bubrega, pa i prekid njihovog rada. Zbog toga u svakodnevnoj upotrebi ne treba koristiti vodu koja ima više od 12 mg/l kalijuma. Aqua Gala ima nizak sadržaj ovog minerala koji iznosi oko 2 mg/l, što je izuzetno blagotvorno za ljudski organizam. Svakodnevnim korišćenjem Aqua Gala vode pospešuju se unutrašnje telesne funkcije, stimuliše imuni, nervni, digestivni i kardiovaskularni sistem i dodatno jača mogućnost regeneracije kože i tela.  

Najzastupljeniji element u našem organizmu je upravo kalcijum, gde je 99% smešten u kostima, a 1% u mekim tkivima. Kalcijum ima veliku ulogu u funkcionisanju koštano – mišićnog sistema, štiti nas od pada imuniteta i doprinosi izgradnji kostiju i zuba. Važan je za mišićne kontrakcije, prenošenje nervnih signala, ali i za izlučivanje hormona i enzima.  

Magnezijum takođe utiče na to kako se osećamo i koliko smo zdravi. Sa dovoljnom količinom magnezijuma, stabilizuje nam se raspoloženje, lepše spavamo i energičniji smo. Potreban je srcu, nervima i mišićima, a samim tim i predstavlja veliki doprinos normalnom funkcionisanju metaboličkih procesa u organizmu. Nazivaju ga još i antistresnim mineralom, te nam pomaže u stanjima napetosti i nervoze u optimalnim količinama. Njegov preporučeni dnevni unos (PDU) je 300 – 400 mg i ukoliko se prekorači negativno utiče na organizam i krvni pritisak, varenje, pa vode koje imaju povećan sadržaj ovog minerala moraju imati jasno istaknut PDU zbog osetljivih kategorija potrošača. 

Aqua Gala ima idealan odnos kalcijuma i magnezijuma. Ovaj savršeno izbalansirani sastav minerala (62,1 mg/l kalcijuma i 34 mg/l magnezijuma) odličan je za pravilan razvoj kostiju kod dece, a kod odraslih pogoduje za pravilan rad srca, smanjuje rizik od infarkta miokarda i supstituiše kalcijum koji se gubi starošću, pušenjem i drugim nezdravim navikama. Veća količina prisutnog silicijum-dioksida, od oko 15,3 mg/l,  čini vodu Aqua Gala izuzetno dobrom za krvne sudove. 

Pročitajte više: